dimarts, de novembre 21, 2006

La tardor a l'Alt Gaià




Els colors de la tardor són ben vius a l'Alt Gaià, en molts arbres les fulles encara no han caigut fruit de les altes temperatures. (Foto de Sta. Perpètua de Gaià)

Abocador de Seguer, Pontils



Quan ho netejaran definitivament? La brossa cau barranc avall, prop del Gaià: garrafes d'oli, naveres, bidons de productes químics....
Porcs!! la gent que ho tira i la que ho permet.

dilluns, de novembre 20, 2006

EL TOTXO, CREIXEMENT REAL?


En els últims mesos estan apareixent a molts pobles i ciutats de l’Estat casos d’especulació urbanística. L’urbanisme ha estat, com deia el Conseller d’Obres Públiques, la gallina dels ous d’or de l’economia catalana. El creixement s’ha basat en el totxo; i en aquest procés hi hagut una falta de transparència flagrant que ha acabat per enriquir a promotors, bancs, corruptes amb la complicitat de l’administració pública i la justícia.
Com diuen molts experts la corrupció és una conseqüència del sistema d’urbanisme, en el qual una decisió administrativa genera milionaris beneficis privats. L’Estat Espanyol és l’únic país on la decisió de requalificar un sòl genera plusvalues milionàries per al propietari del sòl. A Europa és l’administració qui s’encarrega de la urbanització després d’expropiar els terrenys i tots els propietaris cobren el mateix pels seus terrenys independentment que a un propietari li toqui en el pla urbanístic una zona verda, un aparcament o un bloc de pisos.
Un creixement no és real si no és un creixement sostenible; el creixement del totxo és artificial, només dona beneficis a curt termini i a uns quants. Hem sacrificat el territori per enriquir als promotors urbanístics, als regidors corruptes i per enriquir de manera puntual les arques dels Ajuntaments. Gràcies a això tenim una costa massificada i encara hi volem construir fins a 100.000 habitatges més; unes muntanyes foradades per fer totxos i graves; uns rius i aqüífers secs i de mala qualitat degut a la demanda d’aigua i la deficient depuració; uns abocadors plens...
En l’última legislatura el tripartit ha promogut la Xarxa Natura 2000 i un 30% del territori ha quedat protegit; això no ha de servir d’excusa perquè en el 70% restant continuï aquesta política depredadora del territori. Per això és necessari que en aquesta legislatura s’intenti posar ordre d’una vegada! qüestió molt complicada perquè els grans partits polítics es basen en una financiació anònima que aixeca moltes sospites.

diumenge, de novembre 12, 2006

Premis de Reconeixement la Vall del Gaià






PREMI DE PATRIMONI: Plataforma Salvem Querol
Dissabte 11 de novembre la Plataforma va rebre aquest premi organitzat pel Centre d'Estudis del Gaià a l'Hostal Grau de Santes Creus en el transcurs d'un sopar amb entitats i Ajuntaments del curs mig del Gaià.

Centre d’Estudis del Gaià:
Arran de la notícia d’un pla urbanístic municipal de Querol que preveia la construcció de més de mil habitatges al lloc conegut com a Rocacorba, a la falda de la muntanya de Montagut es va constituir la plataforma Salvem Querol per tal de lluitar contra el projecte. Les seves reindivicacions han consistit en algunes accions populars, en aconseguir unes 3000 firmes contràries al pla, a la implicació d’entitats i associacions, a presència a la prems i a un treball eficaç envers l’administració. Ha raonat abastament els motius de l’oposició al projecte amb arguments sòlids i documentals.


Discurs de la Plataforma a Santes Creus:
Volem donar les gràcies al centre d’estudis del Gaià pel premi patrimoni. És un premi que volem compartir amb tothom que ens ha donat suport perquè sense ells no haguéssim tingut tanta força.
La Plataforma està integrada per veïns de Querol i el grup ecologista GEPEC, el qual ens ha donat un gran ressò a les nostres protestes.
La Plataforma va néixer aviat farà 2 anys quan l’Ajuntament de Querol va aprovar un POUM de més de 6000 habitatges en un municipi de 400 persones empadronades. Des de llavors que hem rebut un gran suport de moltes persones anònimes. Com es demostra amb les 3000 signatures recollides donant recolzament als nostres arguments.
Gràcies aquest treball de 2 anys hem començat a recollir els primers fruits. Rocacorba, el projecte de 1400 cases al costat del poble, no es podrà dur a terme perquè ha quedat inclosa en l’espai Xarxa Natura 2000.
El desori urbanístic no és un problema concret si no que afecta a tota Catalunya i a l’Estat. Per això donar ànims a totes les persones, plataformes... que lluiten contra l’especulació urbanística i que no han tingut tant de ressò; esperem que el cas de Querol serveixi per demostrar que les coses també poden sortir bé.
I per últim dir-vos que la Plataforma continuarà treballant no només per preservar el patrimoni natural de Querol sino que també el de la Vall del Gaià.
Gràcies

D'aquí a aquí, 2 anys.


diumenge, de novembre 05, 2006

Gaià


El riu està molt tèrbol i no és per una crescuda del cabal si no que des de principis d'any que baixa d'aquesta manera: tèrbol. I tot això té orígen abans de Pontils; s'hauria de mirar quina és la causa. I és que una mala qualitat des del seu orígen, Sta Coloma, condiciona el riu al llarg del seu tram. Encara que hi ha uns determinat macroinvertebrats que si l'aigua fos de mala qualitat no hi serien.

Aquests no són bolets autòctons