dimarts, de juliol 18, 2006

Quan la terra es torna negra





Les fotos són: dels anys 2002,2003,2005 i 2006 de la mateixa finca; (una petita mostra)

Des de l’any 2002 que s’estan abocant fangs de depuradora als plans d’Esblada (Querol). Els fangs de depuradora poden servir com a adob pels conreus i a més és una sortida aquest residu que cada cop es genera en més quantitat. Però una cosa es aplicar una dosi d’adobat i l’altre fer servir unes determinades hectàrees que queden una mica lluny de tot arreu per fer-ho servir d’abocador de fangs.
Els fangs de depuradora tenen una gran quantitat de nitrogen mòbil i aquest tard o d’hora acaba arribant als aqüífers. No sabem la qualitat d’aquests fangs; si té molts metalls... però el que està clar que aplicar al mateix terreny durant 5 anys camions i camions de fangs aporta un excés de nitrogen i el perill que això suposa pels aqüífers.
Així tenim mig municipi afectat per les molèsties d’aquest residu (Esblada i masies dels voltants) i l’altre per l’especulació urbanística

6 comentaris:

Plataforma ciutadana ha dit...

Tenim entes que els llots de depuradora són considerats residus tòxics i perillosos i no poden tirar-se a qualsevol lloc.
Han d'anar a un abocador controlat o donar-li algun tractament, que no és aquest de les fotos.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Querol ha dit...

Si que es poden tirar amb dosis adequades tenint en compte la composició en metalls i el nitrogen. Però aquí després de 5 anys... ja ha degut superar tots els límits; penseu que és una zona molt concreta i que ha rebut camions i camions.
La segona foto és la que correspon a aquest any, concretament del 16 de juny de 2006. La última és de l'estiu de 2005. Les altres del 2002 i 2003.

Plataforma ciutadana ha dit...

La utilització agrícola dels fangs de depuradora està regulat pel RD 1310/1990.
Aquest RD obliga a efectuar uns anàlisi periòdics per tal de determinar els límits en la seva utilització en especial en quant als metalls pesats.
Més informació al Diari NO TAN A PROP.
Salut.

Anònim ha dit...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
Competitive life assurance in london incorporating Internet bulk server consumer email africa incorporate Bell bottome pants

Anònim ha dit...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »