dijous, de juny 01, 2006

¿Fins on hem de créixer?


En els últims anys Catalunya ha passat del 6 als 7 milions d’habitants. La superfície urbanitzada ha augmentat espectacularment. Les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle han augmentat enlloc de disminuir. Cada cop consumim més energia, més aigua, i deixem els rius més eixuts i bruts. Creixem gràcies a la degradació del nostre entorn.

Aquest model de creixement indefinit el basem en recursos no renovables: els combustibles fòssils (petroli i gas). La Terra tarda milions d’anys a produir el petroli que consumim en un any i que les pròximes generacions no podran fer servir. La nostra economia es basa en un recurs que tard o d’hora s’haurà de substituir. ¿Estem preparats per a aquest canvi?

Diem que l’economia creix. Però d’aquest creixement, n’hauríem de restar el que costa reciclar un producte, descontaminar un sòl per culpa d’una activitat industrial... En resum, n’hauríem de descomptar el cost real d’uns recursos que no es poden renovar. Ens referim al PIB verd.

Aquest model de créixer amb nous plans urbanístics, amb noves zones industrials no pot ser indefinit. Cada cop haurem de fer més carreteres i més grans perquè cada cop hi haurà més vehicles. Ens caldran noves pedreres perquè necessitarem el material per construir. Caldran noves plantes per tractar els residus, nous abocadors, noves plantes energètiques, més aigua...

¿Què pensaran les properes generacions de nosaltres? Que hem estat egoistes i que per tenir beneficis avui hem hipotecat el futur. Acabarem deixant una Catalunya plena de ciment, d’asfalt (com ja ho és la nostra costa), de pedreres i d’abocadors.

Ara mateix ens caldria una superfície 5 vegades més gran que Catalunya per poder disposar dels recursos de què gaudim. És a dir, produïm una cinquena part del recursos que gastem. Tard o d’hora veurem que aquest creixement és insostenible. Però, com més tard ens n’adonem, més difícil serà trobar-hi solucions.

4 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Best regards from NY! laser tattoo removal collsville Bake bacon in oven Gang bang angels website Asian girls with men slaves 2 hard drives bios setup Black porn star skyy black using ambien with vasculitis