dimecres, de desembre 02, 2015

Balanç de la Gaianada a Querol, un mes després

La Gaianada del 2015, anàlisi des de Querol.

 

Durant el dia 2 de novembre de 2015 es va  enregistrar la crescuda del Riu Gaià més important des del 1994. Aquestes crescudes que ha patit el Gaià periòdicament al llarg dels temps s’anomenen “Gaianades”.

 

El dimarts 2 de novembre de novembre van caure més de 130 mm a tot l’Alt Gaià i concretament 154,5 mm al nucli de Querol i a l’estació a Can Llenas, prop de Montagut, 165 mm. Aquest fet va provocar la crescuda de rius i rieres de l’Alt Camp, Conca de Barberà i zones pròximes.

Antecedents

Fins el 2 novembre la tardor es podia considerar seca, la última pluja important va ser a finals de setembre amb uns 20 mm. Aquest temporal es va trobar amb un terra sec i el riu Gaià encara amb un cabal semblant al del mes d’agost, és a dir amb estiatge.

 

Factors que van provocar la Gaianada

 

Intensitat de la pluja

 

El principal factor que va provocar la Gaianada va ser la intensitat  de la pluja. Com ja hem dit el terreny estava molt sec i el terreny va poder absorbir sense gaires problemes la primera meitat de la pluja. Però a partir de les 19 UTC i fins les 20.30 UTC van caure 70 mm de cop que ja van caure sobre un terreny saturat.

 

 

 

En aquest gràfic pot veure com van caure un 80 mm al llarg del dia i que a partir d’aquesta hora el front es va estancar i durant poc més d’una hora van caure 70 mm més, amb intensitats que van arribar a 190 mm/h, (a l’esquerra la pluja amb intervals 5 minuts i a la dreta les intensitats màximes).

A les 21.00h els torrents ja baixaven plens i la Gainada ja corria per la seva part alta. Un fet que demostra que aquesta Gainada va estar provocada sobretot per la intensitat més que per acumulació de pluja és que l’endemà al matí el cabal es podia considerar de “normal”.

 

 

Simultaneïtat de la pluja

 

Des de Querol fins la Panadella es van superar els 130mm i 150 mm, sent una quantitat elevada i homogènia. Com es pot veure amb la imatge de les 19.30 del radar d’aquell 2 de novembre la intensitat màxima en aquesta hora coincidia amb  la Conca del Riu Gaià i la Baixa Segarra.

A diferència de les tempestes d’estiu que es donen precipitacions molt més locals i que afecten zones determinades com la Serra de Queralt o Esblada o Montagut, etc

 

 

 

 

 

Conca agrícola a la part alta del Gaià, Baixa Segarra

 

La part alta del Gaià té poca massa forestal i la major part del terreny són camps de sembrat. Aquest fet provoca una ràpida mobilització de l’aigua i fang que fa augmentar ràpidament el cabal del riu.

Per el contrari la zona de Montagut- Montclar- Esblada - Brufaganya la major part de la superfície és forestal i reté amb major eficàcia l’aigua i els sediments. Fet que no passava amb les gaianades de fa un segle en  la que la superfície agrícola era molt més present.

 

Absència de gaianades durant 21 anys

 

La última gaianada va ser l’any 1994. Durant aquests últims 21 anys la vegetació ha envaït la llera del riu, moltes espècies com ara esbarzers, canyes, pins.... van colonitzar parts importants del llit del riu. A més els sediments provinents dels camps de cultiu i de l’activitat extractiva de Pontils han anat saturant la llera de sediments.

 

Sediments, esbarzers, pins, canyes... i fins i  tot brossa que taponen el llit del riu i provoquen que el nivell del riu pugi encara més.

 

 

Danys

 

Els danys han estat els habituals en aquests casos, esvorancs en zones fluvials i de rieres, danys en finques agrícoles, caigudes de marges... Destacant aquest cop les infraestructures turístiques al voltant del camí de les Terres del Riu Gaià, diverses palanques i passarel·les que creuaven el riu.

Els danys més importants es van produir al municipi d’ Aiguamúrcia a on ben a prop del llit del riu creua una carretera i hi ha diverses finques agrícoles.

 

En la següent foto es pot observar un esvoranc que va fer el torrent d’Esblada a l’arribada al Gaià. La gran quantitat de pedres que va arrossegar el torrent va taponar la seva desembocadura al Riu, el torrent va agafar la pista forestal paral·lela provocant un forat de més de 2 metres de profunditat.

 

Beneficis ambientals

 

Els beneficis ambientals d’aquesta Gainada són importants. Després de 21 sense cap Gaianada important, el llit de riu estava ple de sediments. Aquests sediments havien afavorit el creixement de vegetació i algues al mateix llit del riu, provocant la poca entrada de llum al riu i processos d’eutrofització que empitjoren les condicions per a la biodiversitat. Amb la Gaianada el llit  ha quedat amb una llera amb molt bones condicions, encara que aquesta situació canviarà a la primavera degut al creixement vegetatiu i a la falta de herbívors o gestió del riu.

 

 

Diferència amb la Gaianada de 1994

 

Les conseqüències econòmiques  de les dues últimes Gaianades seran molt similars.

 

Font: Resclosa, Josep Maria Gavaldà Gotarra Marc Badia Miró

 

Per exemple al nucli de Querol els danys a l’àrea de lleure de la font del poble són molt similars. Caldrà esperar als informes del Consell Comarcal per poder fer la comparativa.

 

En la Gainada de 1994 van caure al voltant de 100 mm però partíem d’una situació ben diferent, en les setmanes anteriors ja s’havien enregistrat precipitacions que sumaven 200mm. És a dir que ja es va trobar un terreny saturat. És a dir que els 100mm d’aquell 10 de novembre van provocar unes conseqüències similars als 154 mm actuals.

 

Futur

 

Aquesta Gaianada ha redescobert el riu Gaià, amb moltíssim racons que amb una bona qualitat d’aigua provinent de la Baixa Segarra seria un paradís de gorgs i racons tant per les espècies autòctones de riu i ribera com per les persones.

De moment i falta d’una gestió clara del riu els crancs americans i els visons i episodis de terbolesa són el dia a dia del riu esperant que al Gaià algun dia se’l tracti com un riu més.

 

@pijoan_jordi   Jordi Pijoan Parellada