dilluns, de novembre 20, 2006

EL TOTXO, CREIXEMENT REAL?


En els últims mesos estan apareixent a molts pobles i ciutats de l’Estat casos d’especulació urbanística. L’urbanisme ha estat, com deia el Conseller d’Obres Públiques, la gallina dels ous d’or de l’economia catalana. El creixement s’ha basat en el totxo; i en aquest procés hi hagut una falta de transparència flagrant que ha acabat per enriquir a promotors, bancs, corruptes amb la complicitat de l’administració pública i la justícia.
Com diuen molts experts la corrupció és una conseqüència del sistema d’urbanisme, en el qual una decisió administrativa genera milionaris beneficis privats. L’Estat Espanyol és l’únic país on la decisió de requalificar un sòl genera plusvalues milionàries per al propietari del sòl. A Europa és l’administració qui s’encarrega de la urbanització després d’expropiar els terrenys i tots els propietaris cobren el mateix pels seus terrenys independentment que a un propietari li toqui en el pla urbanístic una zona verda, un aparcament o un bloc de pisos.
Un creixement no és real si no és un creixement sostenible; el creixement del totxo és artificial, només dona beneficis a curt termini i a uns quants. Hem sacrificat el territori per enriquir als promotors urbanístics, als regidors corruptes i per enriquir de manera puntual les arques dels Ajuntaments. Gràcies a això tenim una costa massificada i encara hi volem construir fins a 100.000 habitatges més; unes muntanyes foradades per fer totxos i graves; uns rius i aqüífers secs i de mala qualitat degut a la demanda d’aigua i la deficient depuració; uns abocadors plens...
En l’última legislatura el tripartit ha promogut la Xarxa Natura 2000 i un 30% del territori ha quedat protegit; això no ha de servir d’excusa perquè en el 70% restant continuï aquesta política depredadora del territori. Per això és necessari que en aquesta legislatura s’intenti posar ordre d’una vegada! qüestió molt complicada perquè els grans partits polítics es basen en una financiació anònima que aixeca moltes sospites.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.